Klamidya Enfeksiyonu
İlişkiden sonra ağrı çekiyorsanız klamidya enfeksiyonunuz olabilir.
Klamidya enfeksiyonu bilindiği üzere cinsel yolla bulaşan, hem kadın hem de erkeklerde genital enfeksiyonlara sebep olan mikroorganizmalardır ve bu enfeksiyona etken olan bakteri “Chlamydia Trachomatis”dir. Gelişmiş ülkelerde cinsel yolla en sık bulaşan hastalık Klamidyoz enfeksiyonudur ve bu bakteri cilde bir havlu vasıtasıyla temas ettiğinde göz çevresinde arpacık yapabilir. Bu bakteri aynı zamanda vücut direnci düşük kişilerde, yeni doğan bebeklerde, çocuk ve yaşlılarda da zatürreye neden olmaktadır.
Bu bakteri sinsidir. Kişilerde jinekolojik muayene sonrası tesadüfen farkedilebilir. Çoğu zaman kişiler hiçbir şikayetleri olmadan cinsel ilişkilerinde aktif olarak yer alırlar. Cinsel ilişkilerinde aktif ve hiçbir şikayeti olmayan kadınların % 40’ında klamidya enfeksiyonu tespit edilmiştir ve özellikle de 35 yaşın üstünde ve birden fazla partneri olan kadınlarda bu oranın daha yüksek çıkmıştır.
Klamidya enfeksiyonunun erkenden tespit edilmesi için her kadının 6 ayda bir jinekoloji muayenesinden geçmesi gerekmektedir.
Klamidya enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?
Bu enfeksiyon kişilerde belirti vermese de bazı kadınlarda belli fizyolojik olaylara neden olmaktadır. Bunlara bakacak olursak:
Hafif sarımsı vaginal akıntı
İdrar yaparken yanma ve sık idrara çıkma
Vajinal bölgede yanma ve kaşınma, kızarıklık ya da şişlik
Dış genital organlarda yaralar
Cinsel ilişki esnasında ağrı ve anormal kanamalar
Bu belirtilerin hepsi klamidya enfeksiyonuna özgü değildir. Bu tip durumlar pek çok vajinal enfeksiyonda görülür. Bu nedenle de bunlara “non spesific semptom” denir yani sabit, net olmayan semptom.. O nedenle bu belirtiler kesin tanı değeri taşımaz.
En doğru tanı için doktorunuza görünün.
2106 genel görüntüleme, 1 today